Wielkanoc na wyspie to raczej święta dla dzieci. Dostają one mnóstwo czekoladowych jajek i jak pogoda dopisuje organizowane są "jajkowe łowy" na świeżym powietrzu. Dorośli chowają je w ogrodach, podwórkach i dzieci szukają te czekoladowe łakocie. Ja nie chciałam kupować jajek dla wszystkich w pracy i dlatego upiekłam to ciasto. Coś szybkiego i pysznego. Książka The Humming Bird Bakery jak zwykle mnie nie zawiodła.
Sernikobrownie z czereśniami
Brownie
200g gorzkiej czekolady
175g masła
200g drobnego cukru
3 jajka
120g mąki
Masa sernikowa
400g serka twarogowego typu Philadelfia
120g cukru pudru
2 jajka
2 łyżeczki mąki kukurydzianej lub ziemniaczanej
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
200g czereśni(użyłam mrożonych)
Czekoladę i masło roztopić w dużej misce, najlepiej nad garnkiem z gorącą wodą.
Potem dodajemy cukier, mąkę i wszystko dobrze mieszamy. Jajka dodajemy pojedynczo i mieszamy.
Blaszkę (34cm x 26 cm, ale może być mniejsza) wykładamy papierem do pieczenia i wlewamy do niej 3/4 masy czekoladowej, wyrównujemy.
Serek, cukier i jajka dobrze mieszamy, tak aby nie było grudek. Dodajemy mąkę, ekstrakt waniliowy i mieszamy jeszcze raz. Wlewamy masę serową na masę brownie.
Resztę masy czekoladowej rozkładamy łyżeczką na cieście i na koniec wykładamy owoce.
Piekarnik nagrzewamy do 170C i pieczemy 40 - 45 minut.
Ostudzamy ciasto i już chłodne wstawiamy do lodówki na co najmniej 2 godziny lub na całą noc. Godzinę przed podaniem wyjmujemy z lodówki. Smacznego!
Sernikobrownie z czereśniami
Brownie
200g gorzkiej czekolady
175g masła
200g drobnego cukru
3 jajka
120g mąki
Masa sernikowa
400g serka twarogowego typu Philadelfia
120g cukru pudru
2 jajka
2 łyżeczki mąki kukurydzianej lub ziemniaczanej
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
200g czereśni(użyłam mrożonych)
Czekoladę i masło roztopić w dużej misce, najlepiej nad garnkiem z gorącą wodą.
Potem dodajemy cukier, mąkę i wszystko dobrze mieszamy. Jajka dodajemy pojedynczo i mieszamy.
Blaszkę (34cm x 26 cm, ale może być mniejsza) wykładamy papierem do pieczenia i wlewamy do niej 3/4 masy czekoladowej, wyrównujemy.
Serek, cukier i jajka dobrze mieszamy, tak aby nie było grudek. Dodajemy mąkę, ekstrakt waniliowy i mieszamy jeszcze raz. Wlewamy masę serową na masę brownie.
Resztę masy czekoladowej rozkładamy łyżeczką na cieście i na koniec wykładamy owoce.
Piekarnik nagrzewamy do 170C i pieczemy 40 - 45 minut.
Ostudzamy ciasto i już chłodne wstawiamy do lodówki na co najmniej 2 godziny lub na całą noc. Godzinę przed podaniem wyjmujemy z lodówki. Smacznego!
Bardzo fajne ciacho. Łączy w sobie tyle pysznych smaków, że pewnie trudno mu się oprzeć :))
OdpowiedzUsuńDokładnie :) Już go nie ma, następne w niedzielę. Wesołych świąt!
UsuńPorywam go!;)
OdpowiedzUsuńPorywaj :) Jest pyszne i zrobiło furorę u mnie w pracy :)
Usuń