czwartek, 18 października 2012

Brukselka

Nigdy nie była moim ulubionym warzywem, ale teraz już jest. Dzięki temu przepisowi, który znalazłam w książce Gwyneth Paltrow " Notes from my kitchen table". Pani Paltrow twierdzi, że przekonała wielu ludzi do jedzenia brukselki tym sposobem.  Mnie napewno, choć moje chłopaki nadal stronią od tego warzywa. Jak mój mąż się dowiedział, że jest brukselka na obiad tylko powiedział, że to nie są jeszcze święta i podziękował. Mój maż jest Anglikiem i oni jedzą brukselkę raz w roku w pierwszy dzień świąt Bożego Narodzenia. Oczywiście nie wszyscy tak robią, ale wiem że brukselka nie cieszy się wielką popularnością. Przepis Pani Paltrow jest super szybki, super łatwy i super smaczny. 



Chrupiąca brukselka
wg przepisu Gwyneth Paltrow

450g brukselki obranej i umytej
2 łyżki oliwy do smażenia
sól, najlepiej grubo mielona albo płatki soli
oliwa z oliwek extra virgin do polania
1/2 cytryny

Obraną brukselkę gotujemy na parze albo w wodzie przez 7 minut, do miękkości.
Odsadzamy i po ostygnięciu kroimy na na pół.
Układamy na patelni tylko jedna warstwę. Jak mamy małą patelnię to smażymy w dwóch turach. Smażymy na jednej stronie przez 4 minuty.
 Nie ruszamy , nie mieszamy i nie trzęsiemy patelnią przez ten czas. Czekmy aż się zarumienią, ale uważajmy żeby nie przypalić. Smażymy na średnim ogniu.
Jak brukselka się zarumieni przekładamy na drugą stronę i smażymy kolejne 3 minuty.
Przekładamy do miseczki polewamy oliwa, posypujemy solą, wyciskamy sok z cytryny i dobrze mieszamy.
To napewno nie jest brukselka  tylko na święta.
Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...