Chrupiąca brukselka
wg przepisu Gwyneth Paltrow
450g brukselki obranej i umytej
2 łyżki oliwy do smażenia
sól, najlepiej grubo mielona albo płatki soli
oliwa z oliwek extra virgin do polania
1/2 cytryny
Obraną brukselkę gotujemy na parze albo w wodzie przez 7 minut, do miękkości.
Odsadzamy i po ostygnięciu kroimy na na pół.
Układamy na patelni tylko jedna warstwę. Jak mamy małą patelnię to smażymy w dwóch turach. Smażymy na jednej stronie przez 4 minuty.
Nie ruszamy , nie mieszamy i nie trzęsiemy patelnią przez ten czas. Czekmy aż się zarumienią, ale uważajmy żeby nie przypalić. Smażymy na średnim ogniu.
Jak brukselka się zarumieni przekładamy na drugą stronę i smażymy kolejne 3 minuty.
Przekładamy do miseczki polewamy oliwa, posypujemy solą, wyciskamy sok z cytryny i dobrze mieszamy.
To napewno nie jest brukselka tylko na święta.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz