czwartek, 14 marca 2013

Kasza jęczmienna z jarmużem i pieczarkami

Nie wiem co mi jest! Mam wrażenie, że jestem przeziębiona non stop od kilku miesięcy, a dokładnie od kiedy wróciłam do pracy. Nie wiem czy to stres czy zmęczenie czy ta dziwna pogoda na wyspie. Mój układ odpornościowy nie daje rady, muszę go wzmocnić. Zaczęłam od dziś.
Kto zagląda tu czasem to pewnie wie, że bardzo lubię jarmuż. Już się kończy sezon na niego, więc trzeba korzystać. Takiego surowego nigdy nie jadłam, a jest taki "mięsisty", pięknie zielony i bardzo smaczny. Do tego dodałam czosnek też surowy, żeby jak najwięcej korzyści z niego uzyskać. No i kasza, o tym, że jest zdrowa nie muszę nikogo przekonywać. Mam nadzieję, że jak tak zdrowo będę jadła przez kolejne tygodnie, to wspomogę mój układ odpornościowy.

Kasza jęczmienna z jarmużem i pieczarkami

1 woreczek kaszy jęczmiennej perłowej
2-3 liście jarmużu
250g pieczarek(ja użyłam kasztanowe)
1 mała cebula
2 ząbki czosnku
1 łyżka oliwy z oliwek, oleju lnianego albo oleju z pestek dyni
sól do smaku
1 łyżeczka kurkumy
garść pestek z dyni



Kasze gotujemy zgodnie z instrukcjami na opakowaniu. 

W czasie jak kasza się gotuje, kroimy cebulkę i pieczarki i podsmażamy, tak ok 10 - 15 minut. 

Kaszę odcedzamy, wyjmujemy z woreczka i gorącą dodajemy do pieczarek. Czosnek drobno kroimy lub przeciskamy przez praskę i dodajemy do kaszy razem z kurkumą,  solą i oliwą.

Jarmuż obrywany z łodygi i liście rwiemy na mniejsze kawałki ( wielkości monety 5złotowej) i też dodajemy do kaszy. 

Dobrze wszystko mieszamy. Posypujemy pestkami z dyni i jeszcze raz mieszamy. 

Gotowe i smacznego!








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...