wtorek, 12 lutego 2013

Sałatka z quinoa, ciecierzycą i granatem

Dziś w Anglii był "Dzień Naleśnika" i dla moich chłopaków zrobiłam ich furę, a dla siebie sałatkę. Lubię naleśniki, ale dziś nie miałam ochoty. Przepis na nie znajdziecie tutaj. Wracam do sałatki! Bardzo prosta i smaczna i zostało jej jeszcze na jutro na obiad. Lubię quinoę, czyli komosę ryżową, i to bardzo, nie dość, że smaczna to jeszcze bardzo zdrowa, polecam:)

Sałatka z quinoa, ciecierzycą i granatem

100g quinoa
1 puszka ciecierzycy
pestki z 1 granatu
30g pestek z dyni
1 cała dymka  plus szczypior z 3 dymek
sól i pieprz do smaku

Sos vinnaigrette
30ml oliwy z oliwek
1/2 łyżeczki musztardy Dijon
1/2 łyżeczki syropu klonowego albo płynnego miodu
15ml octu z czerwonego lub białego wina 
1 łyżeczka oleju słonecznikowego

Quinoę należy przepłukać wodą, a potem ugotować w 200ml wody ok 12-15 minut. Do napęcznienia. Ma być dość miękka i sypka. 
Pestki z granatu wrzuć do sporej miski, dodaj pestki dyni, dymkę i szczypior. Ciecierzycę opłucz wodą i dodaj do miski.
Quinoa musi 5 minut ostygnąć, a potem dodaj ją do miski z resztą składników. Zalej sosem, dobrze wymieszaj i gotowe. Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...