środa, 9 stycznia 2013

Spaghetti z czarną kapustą i boczkiem w sosie pomidorowym

 W lodówce znalazłam jeszcze trochę liści czarnej kapusty, po włosku to cavolo nero. Przypomina to w smaku nasz polski jarmuż i jest równie zdrowe. Passatę albo pomidory w puszce zawsze mam w domu, jak i makaron.  Wybrałam pełnoziarniste spaghetti, ale jakikolwiek inny makaron też będzie dobry. Szybkie, sezonowe i smaczne danie, polecam!

Spaghetti z czarną kapustą i boczkiem w sosie pomidorowym
inspirowany Waitrose Magazine

przepis na 2 porcje
150g makaronu spaghetti
100g czarnej kapusty ( waga po oberwaniu łodygi)
1 mała cebula
150g boczku
1/2 łyżeczki zmielonego chili
200ml passaty albo pół puszki pomidorów
pieprz do smaku
łyżeczka cukru (opcjonalne)

Makaron gotujemy zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu.Cebulę kroimy w kostkę, boczek również i smażymy oba składniki na średnim ogniu przez ok 5min. Dodajemy chili, czarną kapustę i dobrze mieszamy. Dodajemy passatę albo pomidory w puszce, cukier i smażymy przez jeszcze 2 minuty. Makaron odcedzamy z wody i dodajmy do niego sos. Dobrze wszystko razem wymieszamy i gotowe. Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...