czwartek, 1 listopada 2012

Zupa kalafiorowa

Tak dzisiaj u nas wiało i tak już zimno się zrobiło, że koniecznie obiad musiał być ciepły i rozgrzewający. Zupa zawsze jest świetnym, szybkim i smacznym rozwiązaniem. Krem z kalafiora jest jednym z moich ulubionych zup. Zawsze dodaję łyżeczkę curry i sporo śmietany albo jogurtu naturalnego. Po zmiksowaniu melakserem zupa jest aksamitna z nutką orientu.



Zupa kalafiorowa 
1 średni kalafior
1 cebula
1 marchewka
1 laska selera naciowego
oliwa do smażenia
1 1/2 łyżeczki curry ( ja użyłam mieszanki madras)
150ml śmietany lub jogurtu naturalnego
1ltr wody 
sól i pieprz do smaku

Cebulkę kroimy w kostkę i podsmażamy na oliwie. Marchewkę kroimy  w pół księżyce, seler naciowy w "talarki" i dodajemy do cebulki i smażymy przez 2 minuty.
Kalafior łamiemy na różyczki i dodajemy do garnka z warzywami.Wlewamy wodę i gotujemy do miekkości ok 20 - 25min.  miksujemy zupę melakserem na krem. Dodajemy śmietanę lub jogurt i przyprawę curry. Doprawiamy do smaku i gotowe.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...