niedziela, 4 listopada 2012

Naleśniki

Wybieramy się na kolację, wiec na obiad coś szybkiego. Każdy ma swój ulubiony przepis, swoje ulubione nadzienie i ulubioną wielkość, grubość naleśników. Ja najbardziej lubię tak po polsku z twarożkiem na cieniutkim cieście,posypane cukrem i smażone na minimalnej ilości tłuszczu. Mój syn też takie lubi, choć dodaje sobie trochę wciskanego soku z pomarańczy. Bo takie są ulubione taty, tylko z sokiem z pomarańczy i cukrem. Jedzenie naleśników u nas to taki mały rytuał. Pomarańcza przekrojona w odpowiedni sposób, cukiernicza i jedzenie samymi rękami. No cóż, jak kto woli.

Ciasto na naleśniki
250g mąki pszennej
3 jajka
1 łyżka oleju
szczypta soli
500ml mleka

Mąkę z jajkami, olejem i solą mieszamy. Potem dolewamy mleko po 1/3 części. Mieszamy najlepiej trzepaczką tak długo. żeby nie było grudek. A jak używamy robota kuchennego czy miksera ręcznego to zajmie nam to mniej więcej 2-5minut. Najlepiej przygotować ciasto na co najmniej 2 godziny przed smażeniem.
Smażymy na patelni wysmarowanej olejem. Po nalaniu oleju na patelnię ( używam patelni teflonowej do naleśników) wycieram cała patelnie ręcznikiem papierowym. Tak co 3-4 naleśniki smaruję patelnię tym samym papierem, żeby już nie dolewać tłuszczu. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...