poniedziałek, 5 listopada 2012

Gingerbread man

 Tak dziś padało, więc co tu innego robić z moim czterolatkiem jak nie piec ciasteczka. Ostatnio były z dżemem, to teraz tak trochę już świątecznie, piernikowo. Gingerbread man, który kilka razy kupiłam w piekarniach na mieście były bardzo, bardzo twarde. Obiecywałam sobie, że je zrobię kiedyś i będą kruche, a nie betonowe. Mój mały pomocnik był świetny, a ciastka wyszły pyszne. Przepis jest z Gallery Magazine z małymi moimi przeróbkami.

Gingerbread Man
200g mąki  plus mąka do posypania blatu / stolnicy
1 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka zmielonego imbiru
1/2 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczka zmielonych goździków
50g masła 
1 duże jajko
90g jasnego brązowego cukru
1 1/2 łyżki golden syropu
1 łyżka melasy



    

Do przesianej mąki w dużej misce dodaj sodę oczyszczoną, cynamon, goździki i imbir. Masło pokrój na małe kawałeczki i dodaj do mąki. Palcami wcieraj masło do mąki aż do momentu wszystko będzie przypominać bułkę tartą. 
Wymieszaj jajko z cukrem, golden syropem i melasa. 
Używając metalowej łyżki wlej jajko do mąki i wymieszaj, przełóż na blat/stolnicę i wyrabiaj ciasto do momentu masa będzie aksamitna. 
Owiń ciasto w folię spożywczą i włóż do lodówki na 15 minut.


Rozwałkuj ciasto na posypanym mąką blacie/stolnicy na grubość 5mm i wycinaj foremkami do ciasta kształty gingerbread mana albo takie jakie masz w domu.
Przenieś ciastka na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i włóż do nagrzanego piekarnika 160C na 10 minut. 
Oczy, buźki i guziki można zrobić przed pieczeniem np wykałaczką czy patykiem do kebabu. Słomką można  zrobić dziurki na czubku głowy i potem powiesić na choince. 

                              



Mój syn uwielbia te srebrne kuleczki włożyliśmy je jako oczka i guziczki. Inne dekoracje zrobiliśmy kupnym kolorowym lukrem. Takim specjalnym do pisania w tubkach.
 Samemu można też można zrobić:
 100g cukru pudru i troszkę soku z cytryny albo wody
Przesiej cukier puder i dodawaj po odrobinie wody albo soku aż powstanie konsystencja gęstej pasty. Można dodać troszkę barwników do żywności, aby stworzyć różne kolory.
 A potem niech wyobraźnia cie poniesie.
Smacznego!  




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...