środa, 7 listopada 2012

Quinoa z dynia, szpinakiem i kozim serem

Pierwszy raz jadałam quinoa ( wymawiam "kinła" z ang. tak dla niewiedzących jak to wymówić) kilka lat temu i była całkiem smaczna. Należało do niej wrócić i zrobić na mój sposób. Quinoa jest bardzo zdrowa pełno w niej białka, witaminy D, B1, B2. Szczególnie dobra dla osób, które nie jedzą mięsa ze względu na dużą zawartość białka. Jest to rodzaj kaszy, wiec polecam ją wszystkim dla zdrowia.

Quinoa z dynią, szpinakiem i kozim serem

100g quinoa
600g dyni piżmowej
2 garście młodego szpinaku
100g sera koziego
1 ząbek czosnku
oliwa
szczypta pieprz cayenne


Quinoa ugotować zgodnie z instrukcjami na opakowaniu. Do garnka wlej 200ml, wsyp ziarna quinoay i gotuj przez 20 min do miękkości.
Dynię piżmową kroimy, skrapiamy oliwą, solą i pieczemy w piekarniku do miękkości. Dynię można piec w dużym kawałku ze skórką i po upieczeniu obrać ze skórki i pokroić na kostkę 1.5cm x 1.5cm. Można to też zrobić  przed pieczeniem obrać i pokroić. Pieczemy dynię tak ok 20 - 25 minut.
Czosnek lekko rumienimy na patelni dodajemy miękką quinoe, upieczoną dynię i dodajemy szpinak. wszystko dobrze mieszamy przez 1-2 minuty. Kozi ser kruszymy w rękach i sypiemy po naszej kaszy. 


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...