środa, 24 października 2012

Ciasto z maślanką

Ten przepis jest z mojej ukochanej książki "The Hummingbird bakery, cookbook". Mają oni siedzibę w Londynie i kilka fili na terenie miasta. Niestety nigdy nie byłam w żadnej z nich, ale napewno kiedyś ich odwiedzę. Jedno zastrzeżenie, które mam do przepisów to ilość cukru. Zmniejszam ją zawsze nawet o 1/3 i uważam, ze rezultat jest taki sam jak nie lepszy, no i ciut zdrowszy. Ciasto z maślanką jest jedno z moich ulubionych ciast. Takie niepozorne i swoją prostotą urzeka wszystkich. Najlepiej smakuje z kubkiem herbaty.






Ciasto z maślanką
120g masła
210g cukru(oryginalny przepis to 330g)
3 jajka
200g mąki
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki soli
120ml maślanki
1/4 łyżeczki ekstraktu waniliowego

Masło i cukier utrzeć razem do puszystości. Jajka dodajemy pojedynczo i  po każdym dobrze mieszamy.
Mąkę, sodę i sól przesiewamy i 1/3 dodajemy do miski z ciastem razem z 1/2 maślanki. Dobrze mieszamy.Powtarzamy to jeszcze raz i na koniec dosypujemy resztę mąki i ekstrakt waniliowy. 
Przekładamy do keksówki i pieczemy 35-40 minut w piekarniku nagrzanym do 170C. ciasto powinno być złoto - brązowe. 
Smacznego!

3 komentarze:

  1. Wygląda apetycznie,chcę dzisiaj upiec.

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajnie wyszedł ; ) z tym,że mój piekł się blisko godzinę,bo po 40min to był jeszcze w połowie surowy.

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciasto jest bardzo smaczne, dałam jeszcze mnij cukru - 100g i piekłam 45 min. Bez termoobiegu, zostawiłam w wyłączonym, zamkniętym piekarniku jeszcze 5 min, i jest świetne. Polecam!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...