Ciasto z maślanką
120g masła
210g cukru(oryginalny przepis to 330g)
3 jajka
200g mąki
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki soli
120ml maślanki
1/4 łyżeczki ekstraktu waniliowego
Masło i cukier utrzeć razem do puszystości. Jajka dodajemy pojedynczo i po każdym dobrze mieszamy.
Mąkę, sodę i sól przesiewamy i 1/3 dodajemy do miski z ciastem razem z 1/2 maślanki. Dobrze mieszamy.Powtarzamy to jeszcze raz i na koniec dosypujemy resztę mąki i ekstrakt waniliowy.
Przekładamy do keksówki i pieczemy 35-40 minut w piekarniku nagrzanym do 170C. ciasto powinno być złoto - brązowe.
Smacznego!
Wygląda apetycznie,chcę dzisiaj upiec.
OdpowiedzUsuńFajnie wyszedł ; ) z tym,że mój piekł się blisko godzinę,bo po 40min to był jeszcze w połowie surowy.
OdpowiedzUsuńCiasto jest bardzo smaczne, dałam jeszcze mnij cukru - 100g i piekłam 45 min. Bez termoobiegu, zostawiłam w wyłączonym, zamkniętym piekarniku jeszcze 5 min, i jest świetne. Polecam!
OdpowiedzUsuń