czwartek, 25 października 2012

Światowy Dzień Makaronu

Na Światowy Dzień Makaronu przygotowałam lasagnę z jarmużem i pieczarkami. Często nie wiem co robić z tym zdrowym warzywem. Każdy przepis z jego użyciem lubię sprawdzić i wypróbować. Jako warzywo jest jednym z najbardziej wartościowych roślin. Pełno w nim beta caretonu, witaminy K, chlorofilu, witaminy C, fosforu i żelaza. Na pewno coś pominęłam, ale mam nadzieję, że nie muszę więcej przekonywać do jedzenia jarmużu. Jeszcze tylko dodam, że jest łatwe do uprawiania, a jak nie mamy ogródka to kupno jarmużu na pewno nie opróżni naszego portfela. Naprawdę polecam. Ten przepis inspirowany jest przepisem Hugh Fearnley-Whittingstall.


Lasagne z jarmużem i pieczarkami
ok 300g jarmużu bez kłądów
30g masła
500g pieczarek brązowych ( ang. chestnuts) albo grzybów  jakich macie pod dostatkiem
2 ząbki czosnku
kilka gałązek tymianku
20g parmezanu albo innego sera
175g płatów lasagne, najlepiej świeżych

sos beszamelowy:
750ml mleka
1 liść laurowy
1 cebula
1 łodyga selera naciowego
kilka ziarenek pieprzu
50g masła
50g mąki
2 łyżeczki musztardy

Zagotuj mleko z liściem laurowym, cebulą, selerem i pieprzem aż do momentu zagotowania. Odłóż na bok, niech mleko przejdzie smakiem i zapachem dodatków.
Pokrój jarmuż na paseczki, zalej zimną wodą i gotuj przez 2-3minuty. Po tym czasie odcedź i odstaw na bok.
Pokrojone pieczarki podsmaż na patelni, dodając sól i pieprz. Zrób to w dwóch turach jak masz małą patelnię. Jak pieczarki zaczną się karmelizować dodaj masło, czosnek i tymianek.  (mój sposób na smażenie pieczarek: wrzucam je na suchą patelnię i sypię sól po 1-2 minutach pieczarki puszczają wodę, woda szybko wyparowuje i dopiero wtedy dodaje tłuszcz. Grzyby to takie małe gąbeczki, które wsiąkają wszystko co jest na patelni, tzn tłuszcz i mamy tendencje do dodawania więcej, a ja tak nie chce. Dlatego smażę grzyby moim sposobem)
W dużym garnku rozpuść masło, dodaj do niego mąkę i ciągle mieszaj, aż zrobi się aksamitna masa tzw z francuskiego roux. Gotuj jeszcze przez 1-2 minuty. Potem wlewamy do naszego roux 1/3 gorącego mleka, które odcedziliśmy z dodatków. Mieszamy wszystko bardzo szybko, najlepiej używając trzepaczki. Powtarzamy tak  2 razy. Podgrzewamy sos jeszcze przez ok 2 minuty, tak aby zgęstniał. Potem dodajemy musztardę, sól i pieprz do smaku.
Usmażone pieczarki pomieszaj z jarmużem i dodaj tak 2/3 sosu beszamelowego i wymieszaj.
 Dno naczynia żaroodpornego zalej sosem (połowa tego co zostało)  i ułóż płaty lasagni(pojedyncza warstwa), a na to jarmuż z pieczarkami i powtórz tą czynność. Ostatnie płaty makaronu połóż na jarmużu i polej resztą sosu. Posyp serem i do piekarnika na ok 30 min. Troszkę dłużej jak płaty lasagni były suszone..
Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...