piątek, 22 lutego 2013

Fava

Yotam Ottolenghi, dziękuję ci za ten przepis. Połączenie grochu, słodkiej smażonej cebulki i słonych kaparów, po prostu nieziemskie. Jadłam favę tylko z chlebem, ale na pewno dobre by było jako dodatek do mięsa lub ryby. Przepis znalazłam w miesięczniku Waitrose Kitchen. Polecam!

Fava
300g grochu łuskanego
3 duże cebule
2 liście laurowe
1/4 łyżeczki kurkumy
100 ml oliwy z oliwek
2 ząbki czosnku
2 łyżki soku z cytryny
sól i pieprz do smaku
35g kaparów opłukanych i pokrojonych 
25g  szczypiorku (użyłam górnej części dymki)

Groch wrzucamy do garnka, dodajemy jedną cebulę pokrojoną w ćwiartki, liście laurowe i kurkumę. Zalewamy wszystko dużą ilością zimnej wody i doprowadzamy do wrzenia, ale nie gotujemy tylko dusimy na  małym ogniu przez godzinę albo aż groch zmięknie. Dolewamy wodę w razie potrzeby. Jak groch już będzie gotowy odstawiamy go na bok do ostygnięcia, wyławiamy liście laurowe i wyrzucamy je.
W czasie jak groch się gotuje, dwie cebulę kroimy na plastry ok 1/2 cm i smażymy je na dwóch łyżkach oliwy, aż się zarumienią tak ok 15-20 minut. 
Tak ok 1/3 grochu ostawiamy do miseczki, a do reszty grochu dodajemy sparsowany czosnek, sok z cytryny, resztę oliwy, sól i pieprz i wszystko miksujemy na krem. Niekoniecznie musi być super gładki. Przekładamy krem do dużej miski, dodajemy resztę grochu, połowę usmażonej cebuli, połowę szczypiorku i wszystko mieszamy. Gładzimy łyżką naszą favę i na górę kładziemy resztę cebuli, szczypiorek, pokrojone kapary i polewamy troszkę oliwą. Smacznego!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...