sobota, 24 listopada 2012

Moussaka

Jeszcze znalazłam jednego lokalnego bakłażana, więc zabrałam się za moussakę. To jedno z dań, do których już jakiś czas się zmierzałam. Jest bardzo wiele przepisów na tą grecką potrawę. Ten na przykład jest z ziemniakami, choć nie zawsze pojawiają się w przepisach. 

Moussaka
500g baraniny/jagnięcina
1 cebula pokrojona w kostkę
1 ząbek czosnku
2 ziemniaki
1 duży bakłażan pokrojony wzdłuż na 5mm plastry
1 puszka krojonych pomidorów
1 łyżeczka cynamonu
2 łyżki posiekanej pietruszki
1 łyżeczka suszonego oregano
oliwa
Sos beszamelowy
40g masła
40g mąki
400ml mleka
60g parmezanu
1 jajko(opcjonalnie)

Pokrojoną cebulkę, czosnek podsmaż na patelni aż się zarumieni. Dodaj baraninę/jagnięcinę i smaż przez ok 5 minut. Dodaj pomidory, cynamon i oregano. Smaż na małym ogniu przez ok 30 minut. Mieszaj, co jakiś czas. Na koniec dodaj pietruszkę i wymieszaj.
Na drugiej patelni podgrzej oliwę i podsmaż bakłażana, aż się troszkę zarumieni po obu stronach. Odłóż na ręcznik papierowy, aby ociekł z tłuszczu. Podgotuj ziemniaki (ok 5 - 7 minut) obierz ze skórki i pokrój w cienkie plastry. Odstaw na bok.
W większym garnku roztop masło i dodaj do niego mąkę. Mieszaj cały czas przez ok 1 minutę. Stopniowo dodawaj mleko i mieszaj cały czas, najlepiej trzepaczką okrągłą. Sos ma być gęsty i bez grudek. Można dodać jajko, aby szybciej zagęścić sos. Na koniec dodaj połowę startego parmezanu, soli i pieprzu do smaku i dobrze wymieszaj jeszcze przez 2 minuty.
Wlej trochę sosu na dno naczynia żaroodpornego ( ja użyłam 20cm x 16cm), tak żeby przykryło dno. Ułóż warstwę bakłażana, a na to włóż połowę mięsa. Na mięsie ułóż warstwę ziemniaków, polej sosem i włóż resztę mięsa, na to znowu warstwę ziemniaków, potem warstwę bakłażana i polej resztą sosu. Posyp parmezanem i piecz w piekarniku nagrzanym na 180C przez 40 minut, aż nóż gładko przejdzie przez wszystkie warstwy. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...