niedziela, 11 listopada 2012

Ciasto z truskawkami i kruszonką

U mnie godzina 22.10 i zostały tylko 2 kawałki ciasta. Będzie na jutro do kawy, po pierwszym dniu w pracy. Tak, wracam do świata pracujących. Koniec długich, zabawnych poranków z moim synkiem. Będzie mi ciężko się przestawić po czterech latach, ale cóż sielanka nie może trwać wiecznie... 
Wracając do przepisu. Ciasto bardzo proste i szybkie do zrobienia.

Ciasto z truskawkami i kruszonką

Ciasto
150g masła
150g cukru
180g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 jajka
3 łyżki maślanki
500g truskawek

Kruszonka
40g masła 
30g cukru
40g mąki
40g mielonych migdałów
30g płatków z migdałów

Masło z cukrem ucieramy ręcznie lub używamy ręcznego robota. Dodajemy po jajku i mieszamy. Dodajemy mąkę, proszek do piecznia i maślankę. Dobrze mieszamy wszystkie składniki. Przelewamy do blaszki nasmarowanej masłem najlepiej z ruchomym dnem lub sprężynową. Użyłam 23cm z wyjmowanym dnem. Kruszonkę wyrabiamy łącząc wszystkie składniki oprócz płatków migdałów. Ma mieć konsystencję grubszej bułki tartej Na masie układamy truskawki. Sypiemy kruszonką i wkładamy do nagrzanego piekarnika na 180C na 45minut. Po tym czasie sprawdzamy patyczkiem czy  jest gotowe( patyk musi być suchy po wyjęciu z ciasta). Smacznego!



  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...