Quinoa z dynią, szpinakiem i kozim serem
100g quinoa
600g dyni piżmowej
2 garście młodego szpinaku
100g sera koziego
1 ząbek czosnku
oliwa
szczypta pieprz cayenne
Quinoa ugotować zgodnie z instrukcjami na opakowaniu. Do garnka wlej 200ml, wsyp ziarna quinoay i gotuj przez 20 min do miękkości.
Dynię piżmową kroimy, skrapiamy oliwą, solą i pieczemy w piekarniku do miękkości. Dynię można piec w dużym kawałku ze skórką i po upieczeniu obrać ze skórki i pokroić na kostkę 1.5cm x 1.5cm. Można to też zrobić przed pieczeniem obrać i pokroić. Pieczemy dynię tak ok 20 - 25 minut.
Czosnek lekko rumienimy na patelni dodajemy miękką quinoe, upieczoną dynię i dodajemy szpinak. wszystko dobrze mieszamy przez 1-2 minuty. Kozi ser kruszymy w rękach i sypiemy po naszej kaszy.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz