Gingerbread Man
200g mąki plus mąka do posypania blatu / stolnicy
1 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka zmielonego imbiru
1/2 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczka zmielonych goździków
50g masła
1 duże jajko
90g jasnego brązowego cukru
1 1/2 łyżki golden syropu
1 łyżka melasy
Do przesianej mąki w dużej misce dodaj sodę oczyszczoną, cynamon, goździki i imbir. Masło pokrój na małe kawałeczki i dodaj do mąki. Palcami wcieraj masło do mąki aż do momentu wszystko będzie przypominać bułkę tartą.
Wymieszaj jajko z cukrem, golden syropem i melasa.
Używając metalowej łyżki wlej jajko do mąki i wymieszaj, przełóż na blat/stolnicę i wyrabiaj ciasto do momentu masa będzie aksamitna.
Owiń ciasto w folię spożywczą i włóż do lodówki na 15 minut.
Rozwałkuj ciasto na posypanym mąką blacie/stolnicy na grubość 5mm i wycinaj foremkami do ciasta kształty gingerbread mana albo takie jakie masz w domu.
Przenieś ciastka na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i włóż do nagrzanego piekarnika 160C na 10 minut.
Oczy, buźki i guziki można zrobić przed pieczeniem np wykałaczką czy patykiem do kebabu. Słomką można zrobić dziurki na czubku głowy i potem powiesić na choince.
Mój syn uwielbia te srebrne kuleczki włożyliśmy je jako oczka i guziczki. Inne dekoracje zrobiliśmy kupnym kolorowym lukrem. Takim specjalnym do pisania w tubkach.
Samemu można też można zrobić:
100g cukru pudru i troszkę soku z cytryny albo wody
Przesiej cukier puder i dodawaj po odrobinie wody albo soku aż powstanie konsystencja gęstej pasty. Można dodać troszkę barwników do żywności, aby stworzyć różne kolory.
A potem niech wyobraźnia cie poniesie.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz