Każdy ma swój sprawdzony przepis na pierogi po mamie, babci i nic nowego tu nie napiszę, bo takich przepisów się nie zmienia. A to moja wersja, a właściwie wersja wspólna koleżeńska. Spotkałyśmy się z koleżankami i lepiłyśmy pierogi i uszka na święta. Każda miała podobny przepis na ciasto, więc nie było długich dyskusji na ten temat i po kolei wszystkie zagniatałyśmy ciasto. Zrobiłyśmy ok 120 pierogów i ok 40 uszek To było świetne popołudnie. Na obczyźnie moje koleżanki stają się rodziną. Lepienie pierogów zbliża! Dzięki dziewczyny! Wiecie o kim mowa! :)
Ciasto na pierogi i uszka
1.5 kg mąki pszennej
1 litr wody
1 łyżeczka soli
Mąkę wysyp na stolnicę w kształcie górki, a następnie zrób w niej dziurę i wlej wodę, ale tylko trochę. Dolewamy wodę tak po 200ml i zagniatamy ciasto. Ciasto ma być elastyczne i dość miękkie, jak trzeba więcej wody to dolej po troszeczku. Zawsze można dosypać mąki. Jak ciasto jest zagniecione, rozwałkuj je na stolnicy na grubość ok 3mm i wycinaj kółka większe, na pierogi, a mniejsze na uszka.
Farsz z kapusty kiszonej i grzybami
600g kapusty kiszonej ( u mnie na wyspie tylko można dostać kapustę w słoikach i 600g to jest słoik litrowy)
1 cebula pokrojona w kostkę
2 garście grzybów suszonych
liść laurowy
4 ziarenka ziela angielskiego
sól i pieprz do smaku
Grzyby suszone zalewamy gorącą wodą i odstawiamy. Tak po ok 20 minutach grzyby powinny być miękkie jak nie to poczekaj jeszcze 10 minut. Kapustę przekładamy do garnka i dodajemy liść laurowy, ziele angielskie i gotujemy ok 15 minut.Cebule podsmażamy na maśle albo oleju. Grzyby odsączamy z wody i drobno kroimy. Kapustę cedzimy wyławiamy liść laurowy i ziarenka ziela angielskiego i też drobno kroimy. Kapustę i grzyby dodajemy do podsmażonej cebuli i smażymy tak długo aż cała woda wyparuje. Po przestudzeniu farsz gotowy.
Farsz grzybowy
400g pieczarek
garść grzybów suszonych
1 cebula
Grzyby suszone namaczamy w gorącej wodzie. Cebulę podsmażamy na maśle albo oleju, pieczarki drobno kroimy i podsmażamy. Mieszamy z cebulką i dodajemy namoczone grzyby, które wcześniej drobno kroimy. Smażymy tak długo aż woda wyparuje. Po ostygnięciu gotowe do lepienia uszek.
Smacznego!
Kapustę przekładamy do garnka i dodajemy liść laurowy, ziele angielskie i gotujemy ok 15 minut. podsmażamy na maśle albo oleju-Chodzi pewnie o podsmażanie CEBULI a nie KAPUSTY!!!;-)
OdpowiedzUsuńTak chodzi o podsmazenie cebuli. Dzieki za znaleznienie bledu. Juz poprawilam. Wesolych swiat!
UsuńZawsze podsmazam kapuste z cebula
OdpowiedzUsuńJasne, jak tak wolisz. Najwazniejsze zeby caly farsz nie ociekal kwasem z kapusty. Nastepnym razem sprobuje Twoim sposobem. Dzieki za komentarz i Wesolych Swiat!
Usuń