Wracając do przepisu. Ciasto bardzo proste i szybkie do zrobienia.
Ciasto z truskawkami i kruszonką
Ciasto
150g masła
150g cukru
180g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 jajka
3 łyżki maślanki
500g truskawek
40g masła
30g cukru
40g mąki
40g mielonych migdałów
30g płatków z migdałówMasło z cukrem ucieramy ręcznie lub używamy ręcznego robota. Dodajemy po jajku i mieszamy. Dodajemy mąkę, proszek do piecznia i maślankę. Dobrze mieszamy wszystkie składniki. Przelewamy do blaszki nasmarowanej masłem najlepiej z ruchomym dnem lub sprężynową. Użyłam 23cm z wyjmowanym dnem. Kruszonkę wyrabiamy łącząc wszystkie składniki oprócz płatków migdałów. Ma mieć konsystencję grubszej bułki tartej Na masie układamy truskawki. Sypiemy kruszonką i wkładamy do nagrzanego piekarnika na 180C na 45minut. Po tym czasie sprawdzamy patyczkiem czy jest gotowe( patyk musi być suchy po wyjęciu z ciasta). Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz