Dziś w Anglii był "Dzień Naleśnika" i dla moich chłopaków zrobiłam ich furę, a dla siebie sałatkę. Lubię naleśniki, ale dziś nie miałam ochoty. Przepis na nie znajdziecie tutaj. Wracam do sałatki! Bardzo prosta i smaczna i zostało jej jeszcze na jutro na obiad. Lubię quinoę, czyli komosę ryżową, i to bardzo, nie dość, że smaczna to jeszcze bardzo zdrowa, polecam:)
Sałatka z quinoa, ciecierzycą i granatem
100g quinoa
1 puszka ciecierzycy
pestki z 1 granatu
30g pestek z dyni
1 cała dymka plus szczypior z 3 dymek
sól i pieprz do smaku
Sos vinnaigrette
30ml oliwy z oliwek
1/2 łyżeczki musztardy Dijon
1/2 łyżeczki syropu klonowego albo płynnego miodu
15ml octu z czerwonego lub białego wina
1 łyżeczka oleju słonecznikowego
Quinoę należy przepłukać wodą, a potem ugotować w 200ml wody ok 12-15 minut. Do napęcznienia. Ma być dość miękka i sypka.
Pestki z granatu wrzuć do sporej miski, dodaj pestki dyni, dymkę i szczypior. Ciecierzycę opłucz wodą i dodaj do miski.
Quinoa musi 5 minut ostygnąć, a potem dodaj ją do miski z resztą składników. Zalej sosem, dobrze wymieszaj i gotowe. Smacznego!
Sałatka z quinoa, ciecierzycą i granatem
100g quinoa
1 puszka ciecierzycy
pestki z 1 granatu
30g pestek z dyni
1 cała dymka plus szczypior z 3 dymek
sól i pieprz do smaku
Sos vinnaigrette
30ml oliwy z oliwek
1/2 łyżeczki musztardy Dijon
1/2 łyżeczki syropu klonowego albo płynnego miodu
15ml octu z czerwonego lub białego wina
1 łyżeczka oleju słonecznikowego
Quinoę należy przepłukać wodą, a potem ugotować w 200ml wody ok 12-15 minut. Do napęcznienia. Ma być dość miękka i sypka.
Pestki z granatu wrzuć do sporej miski, dodaj pestki dyni, dymkę i szczypior. Ciecierzycę opłucz wodą i dodaj do miski.
Quinoa musi 5 minut ostygnąć, a potem dodaj ją do miski z resztą składników. Zalej sosem, dobrze wymieszaj i gotowe. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz