Tak na zakończenie sezonu świąteczno-noworocznego postanowiłam zrobić ten pyszny deser. To czekoladowe cudo serwuje się na ciepło i najlepiej smakuje z lodami waniliowymi. Lejące czekoladowe wnętrze jest niebem dla podniebienia. To jest deser dla tych, którzy lubią zjeść bardzo czekoladowo i bardzo słodko. Od jutra dietetycznie :)
Czekoladowy fondant
przepis na 4-6 porcji w zależności od rozmiaru ramekinów/foremek do sufletów
100g gorzkiej czekolady
100g masła
2 jajka
75g cukru
50g mąki
5 łyżeczek kakao
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Czekoladę roztapiamy w misce nad garnkiem z gorącą wodą. Miska musi być na tyle duża, żeby nie dotykała gotującej się wody. Dodajemy masło, jak się roztopi, dobrze mieszamy z czekoladą. W osobnej misce jajka z cukrem ubijamy na puszystą pianę. Potem mieszamy delikatnie z masą czekoladową. Dodajemy mąkę, kakao, proszek do pieczenia i znowu delikatnie mieszamy. Rozkładamy masę do ramekinów/foremek do sufletów, które wcześniej smarujemy leciutko masłem i obsypujemy kakaem. Masę w foremkach odstawiamy do lodówki na ok 1 godz. Nagrzewamy piekarnik na 200C i pieczemy 6-8minut. Wierzch ma być upieczony, jak tylko zacznie się pękać należy wyjąć ramekiny z piekarnika. Czas jest kluczem do miękkiego, rozpływającego się środka. Uważajmy, żeby nie piec za długo. Przewracamy ostrożnie fondant na talerzyk i serwujemy ciepły posypany cukrem pudrem. Smacznego!
Szczęśliwego Nowego Roku! Życzę wszystkim optymizmu, wytrwania w postanowieniach noworocznych i dużo uśmiechu każdego dnia! Mam nadzieję, że będziecie odwiedzać moją wyspę!
Przygotowanie takiej słodkości dorzucam do moich postanowień noworocznych! I oby w tym 2013 roku udało się je spełnić:)
OdpowiedzUsuń