Ciasto z wisniami
ins. Delicious Magazine
200g masla w temp pokojowej
100g maki
1 lyzeczka proszku do pieczenia
150g cukru
skorka drobno starta z jednej pomaranczy
2 jajka
100g zmielonych migdalow
175 g wisni (mrozone)
1 1/2 lyzki zlotego syropu (golden syrop)
50g migdalow
Wloz 175g masla do miski i wymieszaj z cukrem i polowa skorki pomaranczowej. Mieszaj az bedzie lekkie i puszyste. Dodaj jajka pojedynczo z lyzka zmielonych migdalow. Wymieszaj. Na koniec dodaj przesiana make z proszkiem do pieczenia i reszte zmielonych migdalow.
Wloz ciasto do wysmarowanej maslem foremki np 20cm okraglej sprezynowej i piecz w piekarniku 20 min w temp 180C. Ostroznie wycignij blaszke i wloz wisnie do ciasta. Porozkladaj rownomiernie po calosci. Ja lekko je powciskalam. Wloz z powrotem do piekarnika na 10 min.
W tym czasie w malym garnuszku rozpusc reszte masla,dodaj zloty syrop, reszte skorki pomaranczowej i migdaly. Migdaly obralam ze skorki i pokroilam wzdluz, w paski. Najlatwiejszy sposob to zalac migdaly goraca woda i odstawic na 5 min, potem skorka sama odchodzi bardzo latwo.
Polej ciasto syropem z migdalami i piecz jeszcze 15 minut. Sprawdz patyczkiem czy ciasto jest gotowe. Po 10 minutach mozna ciasto wciagnac z formeki i popruszyc cukrem pudrem.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz