piątek, 25 stycznia 2013

Zimowa sałatka

Już bardzo długo chciałam spróbować zrobić tą sałatkę. Miałam wszystkie składniki oprócz cykorii i dziś w końcu przechodząc przez ryneczek kupiłam jedną, dorodną. Prosta do zrobienia i pyszna. Gorzkawa cykoria, słodka gruszka, kremowy, ale ostrawy ser pleśniowy i orzechy włoskie to rewelacyjna kombinacja. Czemu tego wcześniej nie zrobiłam? 

Zimowa sałatka
1 cykoria
2 małe gruszki (użyłam konferencji)
2 garście orzechów włoskich 
60g sera pleśniowego (mój ulubiony Saint Agur)

Sos vinaigrette
inspirowany przepisem Gwymeth Paltrow
1 łyżeczka musztardy Dijon
1 łyżeczka syropu klonowego
30ml octu z białego  lub czerwonego wina
1 łyżka oleju słonecznikowego
60ml oliwy z oliwek

Poobrywaj listki z cykorii, przekrój je wzdłuż na pół i poukładaj je na talerzu. Gruszki pokrój na 8 części i porozkładaj je na listkach. Orzechy połam na kawałeczki i podgrzej na suchej patelni, a potem porozrzucaj je po całym talerzu. Ser pleśniowy pokrusz i dodaj do sałatki. 
Wszystkie składniki na sos dobrze wymieszaj najlepiej w jakimś małym słoiczku. Sałatkę polej połową sosu, a resztę możesz trzymać w lodówce do następnego razu. Smacznego!




wtorek, 22 stycznia 2013

Ciasteczka

Już dawno mnie tu nie było, ale obiecuję poprawę. Miał być przepis na marmoladę, a będą ciasteczka. Ten przepis jest dla Pati i Uli, były pierwszymi smakoszami. Obie od razu poprosiły o przepis, więc dotrzymuję słowa i piszę.


Ciasteczka z dżemem

225g masła w temperaturze pokojowej
140g drobnego cukru
1 żółtko
280g mąki
100g wiórek kokosowych
4 łyżki dżemu Twojego wyboru

Połącz dobrze masło i cukier, dodaj żółtko i wymieszaj. Mąkę przesyp przez sitko i dodaj do masy. Na koniec dodaj wiórki i połącz wszystko razem.
Z jednej łyżki masy formuj kulki i poukładaj je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Powinno wyjść ok 25 kulek.
Kulki ostrożnie przyciśnij i czystym palcem lub jak ja trzonkiem od wałka albo drewnianej łyżki wyciśnij ostrożnie dołki, ale uważaj żeby nie zrobić dziurki w ciastku.
Napełnij dołki dżemem twojego wyboru, ja użyłam dżemu truskawkowego, malinowego i marmolady pomarańczowej.
Nagrzej piekarnik do 180C i piecz ciasteczka 12-15 minut. Wyciągnij z piekarnika i niech stygnął przez 10 minut. Smacznego!






środa, 9 stycznia 2013

Spaghetti z czarną kapustą i boczkiem w sosie pomidorowym

 W lodówce znalazłam jeszcze trochę liści czarnej kapusty, po włosku to cavolo nero. Przypomina to w smaku nasz polski jarmuż i jest równie zdrowe. Passatę albo pomidory w puszce zawsze mam w domu, jak i makaron.  Wybrałam pełnoziarniste spaghetti, ale jakikolwiek inny makaron też będzie dobry. Szybkie, sezonowe i smaczne danie, polecam!

Spaghetti z czarną kapustą i boczkiem w sosie pomidorowym
inspirowany Waitrose Magazine

przepis na 2 porcje
150g makaronu spaghetti
100g czarnej kapusty ( waga po oberwaniu łodygi)
1 mała cebula
150g boczku
1/2 łyżeczki zmielonego chili
200ml passaty albo pół puszki pomidorów
pieprz do smaku
łyżeczka cukru (opcjonalne)

Makaron gotujemy zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu.Cebulę kroimy w kostkę, boczek również i smażymy oba składniki na średnim ogniu przez ok 5min. Dodajemy chili, czarną kapustę i dobrze mieszamy. Dodajemy passatę albo pomidory w puszce, cukier i smażymy przez jeszcze 2 minuty. Makaron odcedzamy z wody i dodajmy do niego sos. Dobrze wszystko razem wymieszamy i gotowe. Smacznego!



wtorek, 8 stycznia 2013

Dorsz w maśle czosnkowym

 Dobrą rybę i owoce morza lubię zjeść, a to że mieszkam na wyspie daje mi taką możliwość bardzo często. To danie podałam na Wigilię i bardzo wszystkim smakowało.

Dorsz z małżami w maśle czosnkowym
inspirowane przepisem z książki Rick Stein's Food Heroes

2 kawałki fileta z dorsza ze skórą, każdy ok 175g
400g świeżych małży
50ml białego wina
oliwa do smażenia
50g masła
1 ząbek czosnku
2 łyżki pietruszki
sól i pieprz do smaku
sok z cytryny do smaku

Małże gotujemy w białym winie przez ok 3-4 minuty, aż się otworzą. Odcedzamy z wina i odstawiamy do wystygnięcia, a wino z powrotem gotujemy. Gotujemy tak długo aż ilość zredukuje się do 3 łyżek. Małże delikatnie wyciągamy z muszelek, kilka zostawiamy do dekoracji.
Czosnek drobno kroimy albo wyciskamy przez praskę do czosnku, mieszamy razem z masłem i drobno pokrojoną pietruszką. Pieprzymy do smaku.
Rybę przyprawiamy solą, pieprzem i smażymy na oliwie, skórką do dołu. Smażymy tak ok 3-4 minut, aż skórka się zarumieni. Przewracamy na drugą stronę i smażymy jeszcze 2-3 minuty.
Do zredukowanego wina wrzucamy masło czosnkowe i podgrzewamy. Jak masło się roztopi dodajemy małże, wyciskamy sok z polowy cytryny i mieszamy. Podgrzewamy tylko aż do momentu małże są gorące. Dorsza polewamy masłem czosnkowym z małżami i gotowe. Serwowałam rybę z groszkiem i pieczonymi ziemniakami. Smacznego!






niedziela, 6 stycznia 2013

Buraczkowa tarta tatin z kremem z koziego sera

Usłyszałam gdzieś hasło tarta tatin z burakami i pomyślałam dlaczego nie. Nie szukałam przepisów tylko od razu zabrałam się do tworzenia. Rezultat jak na pierwszy raz był świetny.

Buraczkowa tarta tatin

3-4 średnie buraki
4 łyżki octu jabłkowego
1 łyżka cukru
50 g masła
1 opakowanie ciasta francuskiego
sól do smaku

Krem z koziego sera

80g koziego sera
3 łyżki śmietany 12%
garść świeżego koperku, drobno pokrojonego
pieprz do smaku

Buraki myjemy i gotujemy do miękkości ok 30-40 minut
Masło roztapiamy na patelni, wybierzmy patelnie taką, która nadaje się do pieczenia w piekarniku tzn bez plastikowych uchwytów. Dodajemy do masła ocet i cukier i mieszamy aż się cukier roztopi
Buraki po ostygnięciu obieramy ze skórki i kroimy na plastry tak 0.5 cm. Wkładamy je na patelnię, delikatnie mieszamy i solimy do smaku. Układamy plastry na całej patelni, na płasko. Wycinamy z ciasta francuskiego koło i przykrywamy je dokładnie ze wszystkich stron. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190C na 25-30 minut, aż się zarumieni. W tym czasie robimy krem. Odkrawamy białą skórkę z sera i mieszamy ze śmietaną na gładką masę. Dodajemy do niej pokrojony koperek. Możemy zostawić troszkę koperku do dekoracji. Dodajemy pieprz do smaku i dobrze mieszamy.  Po wyciagnieciu z piekarnika ostrożnie przykrywamy tartę talerzem większym niż patelnia i ostrożnie odwracamy. Tarta powinna bez problemu odczepić się od patelni. Moją tartę pokroiłam na kawałki i dodałam po łyżce kremu z koziego sera. Drugi kawałek zjadłam z łyżeczką sosu chrzanowego i też było niezłe. Smacznego!

Tarta z kremem z koziego sera
 

Tarta z sosem chrzanowym



wtorek, 1 stycznia 2013

Czekoladowy fondant

Tak na zakończenie sezonu świąteczno-noworocznego postanowiłam zrobić ten pyszny deser.  To czekoladowe cudo serwuje się na ciepło i najlepiej smakuje z lodami waniliowymi. Lejące czekoladowe wnętrze jest niebem dla podniebienia. To jest deser dla tych, którzy lubią zjeść bardzo czekoladowo i bardzo słodko. Od jutra dietetycznie :)

Czekoladowy fondant
przepis na 4-6 porcji w zależności od rozmiaru ramekinów/foremek do sufletów

100g gorzkiej czekolady
100g masła
2 jajka
75g cukru
50g mąki
5 łyżeczek kakao
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia



Czekoladę roztapiamy w misce nad garnkiem z gorącą wodą. Miska musi być na tyle duża, żeby nie dotykała  gotującej się wody. Dodajemy masło, jak się roztopi, dobrze mieszamy z czekoladą. W osobnej misce jajka z cukrem ubijamy na puszystą pianę. Potem mieszamy delikatnie z masą czekoladową. Dodajemy  mąkę, kakao, proszek do pieczenia i znowu delikatnie mieszamy. Rozkładamy masę do ramekinów/foremek do sufletów, które wcześniej smarujemy leciutko masłem i obsypujemy kakaem. Masę w foremkach odstawiamy do lodówki na ok 1 godz. Nagrzewamy piekarnik na 200C i pieczemy 6-8minut. Wierzch ma być upieczony, jak tylko zacznie się pękać należy wyjąć ramekiny z piekarnika. Czas jest kluczem do miękkiego, rozpływającego się środka. Uważajmy, żeby nie piec za długo. Przewracamy ostrożnie fondant na talerzyk i serwujemy ciepły posypany cukrem pudrem. Smacznego!

Szczęśliwego Nowego Roku! Życzę wszystkim optymizmu, wytrwania w postanowieniach noworocznych i dużo uśmiechu każdego dnia! Mam nadzieję, że będziecie odwiedzać moją wyspę! 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...