poniedziałek, 28 maja 2012

Tarta czekoladowa z kajmakiem


Kolejne urodziny i kolejne ciasto, a dokladniej tarta. Uwielbiam piec komus cos pysznego na urodziny.Ciezko znalezc prezent dla kogos kto ma wszystko, wiec zawsze taki slodki podarek jest  mile widziany. Przynajmniej wsrod moich znajomych. Przepis nie jest trudny  tylko troche czasu zajmuje, ale warto.



Tarta czekoladowa - kajmakowa




Tarta czekoladowo - kajmakowa
(ins. przepisem z Good Food Magazine)

Ciasto:
150g  masla
55g cukru pudru, przesianego
1 srednie jajko
200g maki
50g kakao

Nadzienie
225g gorzkiej czekolady
2 jajka
150ml smietany 30% albo 36%
100ml mleka
1x puszka (397g) dulce de leche albo mleka skondesowanego ( zamknieta puszke gotuj przykryta woda przez 2 godziny i dulce de lache gotowe) masa kajmakowa

Maslo ucieraj z cukrem pudrem, dodaj jajko i  wymieszaj az wszystko sie ladnie polaczy. Dodaj przesiana make, kakao i znowu mieszaj, a wlasciwie wyrabiaj reka. Wyrobiona mase rozwalkuj na plaski krazek i owin w folie albo wloz do woreczka i zostaw w lodowce na 1 godzine.  Wysmaruj maslem foremke ja uzywam 24cm srednicy, ale mozna uzyc mniejszej foremki wazne zeby byla z wyjmowanym spodem. Potem bedzie latwiej wyjac tarte. Uzywajac mniejszej foremki, uzyjesz mniej ciasta. Nadwyzke mozesz zamrozic lub dodaj troche wiecej cukru i upiecz kruche ciasteczka lub poprostu zrob mniej ciasta. Schlodzone ciasto rozwalkuj na grubosc 3mm i wyloz nim twoja foremke. Zrob dziurki widelcem na spodzie ciasta i odloz do lodowki na 20 minut , aby stwardnialo. Nagrzej piekarnik na 220C. Wyloz ciasto papierem do pieczenia i nasyp na papier sucha fasole czy specjalne fasolki do pieczenia, (ja zawsze uzywam ryz) i piecz przez 15 minut ( tzw baking blind). Potem wyciagnij papier z fasola albo ryzem i piecz jeszcze przez 5 minut, az ciasto bedzie suche.Wyjmij ciasto i odloz na bok do ostudzenia.  Zmniejsz temperature do 150C.
A teraz nadzienie. Czekolade polam na male kawaleczki i wloz do miseczki, ktora poloz na garnek z goraca woda do roztopienia. Miska nie moze dotykac wody. Jak czekolada bedzie sie topic wlej smietane i mleko do garnka i podgrzewaj az do momentu gotowania, ale nie pozowl zeby sie zagotowalo. W osobnej misce roztrzep jajka trzepaczka, tylko troszke( nie pozwol jajkom sie zapienic). Wlej cieple mleko i smietane do jajek ciagle mieszajac. Jak tylko sie polacza przelej z powrotem do garnka i podgrzewaj na malym ogniu, az wszystko zgestnieje ( konsystencja lejonco - budyniowa). Uwazaj zeby nie zrobila sie jajecznica. Gesta mase przelej przez sitko do miski z czekolada i wymieszaj.
Dno foremki wyloz masa kajmakowa (dulce de leche), a potem wlej mase czekoladowa. Ja jak wlewam ja do foremki to jeszcze raz przelewam przez sitko, ale to nie jest konieczne. Wloz do piekarnika na 20 min, 150C. Po 20 min wylacz piekarnik i zostaw jeszcze tarte na 1 godzine w zamknietym piekarniku. Po tym czasie wyloz i ostudz. Ja zawsze serwuje schlodzona i obsypana kakaem.
Wiem, ze ten przepis jest troche czasochlonny, ale tarta jest delikatna jak aksamit i bardzo czekoladowa.
Smacznego!

piątek, 11 maja 2012

Ciasto czekoladowe z malinami

Moj pierwszy przepis i moje ulubione ciasto czekoladowe. Pieklam z roznych przepisow i moim zdaniem ten jest najlepszy. Bardzo czekoladowe i poprostu pyszne! To ciasto upieklam dla kolezanki na jej meza urodziny. I musze przyznac, ze zrobilo furore. U mnie w domu zawsze znika w ciagu dwoch dni. Oto przepis.

200g gorzkiej czekolady ok 60 % miazgi kakaowej
200g masla
1 lyzeczka kopiasta kawy rozpuszczalnej rozpuszczonej w zimnej wodzie 125 ml
170g maki
1/2 lyzeczki proszku do pieczenia
1/4 lyzeczki sody oczyszczonej
200g jasnego cukru muscovado
200g  zlotego drobnego cukru ( w UK golden caster), zwykly drobny tez bedzie dobry
25g kakao
3 duze jajka
75ml maslanki

Krem (Ganache)
200g gorzkiej czekolady tej samej co wyzej
284ml smietanej kremowki ( a jak ktos mieszka na terenie UK, tak jak ja to double cream)
2 lyzki drobnego

Rozgrzej pierkarnik 160C i nasmaruj okragla foremke 20cm maslem i wyloz paierem do pieczenia. Polam czekolade na kawalki i wloz do garnka, dodaj maslo i kawe. Wszystko trzeba podgrzac na malym ogniu az sie czekolada rozpusci i mieszac od czasu do czasu, zeby nie przypalic czekolady. Wszystkie suche skladniki (maka, cukry, proszek do pieczenia, soda oczyszczona, kakao) mieszamy w misce. W osobnej miseczce mieszamy jajka i maslanke. Mokre skladniki (czekolade i jajka) dodajemy do miski z maka. Mieszamy wszystko razem i wlewamy do foremki. Pieczemy 1godz 25min., sprawdzamy ciasto patykiem i jak bedzie suchy to znaczy ze ciasto jest gotowe. Aby przelozyc ciasto kremem,  musi calkowicie wystygnac, a potem kroimy na trzy wartswy. Przekaladamy i kremujemy cale ciasto kremem. Ja dodalam swieze maliny na zyczenie mojej kolezanki, i dodalam cigarelloes dla ladnego wykonczenia. Jak robie ciasto dla mojej rodziny jemy bez owocow i dodatkowej czekolady i tez jest wysmienite. Smacznego!


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...